PROPALO POJAČANJE koju Crvenu zvezdu mnogo košta! Šta dalje?
KK Crvena zvezda, Foto: Starsport©

nije dobro

PROPALO POJAČANJE koju Crvenu zvezdu mnogo košta! Šta dalje?

Sve se srušilo

Objavljeno: 08:31h
D T

Košarkaši Crvene zvezde iza sebe imaju jako lošu sezonu u Evroligi gde su na kraju regularnog dela završili na 16. mestu - odmah iznad Asvela i Albe.

Da nije sve tako crno po crveno-bele, jeste i pozicija broj jedan na tabeli ABA lige, koja garantuje domaći teren u čitavom plej-ofu regionalnog takmičenja.

Ipak, forma u kojoj se nalaze, kao i prelom šake Adama Hange, ne garantuju Zvezdi siguran put ka trofeju ABA lige. Tu je branilac titule Partizan koji je iz meča u meč podiže formu i sa punim rosterom kreće u napad na trofej.

KK Crvena zvezda
KK Crvena zvezdafoto: Starsport©

Problem u igri Crvene zvezde nije od juče, naprotiv, on traje već duže vremena. Bilo je dovoljno samo da najveće pojačanje Zvezde prošlog leta Šabaz Nejpir, okrene drugi list i umesto lidera crveno-belih, postane ptica selica. Amerikanac je od dolaska u Zvezde odigrao svega nekoliko "krštenih" mečeva, iako u rukama poseduje neverovatan talenat.

Šabaz Nejpir
Šabaz Nejpirfoto: Starsport©

Baš oko njega je i građen tim, sa namerom da Nejpir vodi igru, a iskusni Miloš Teodosić svojim iskustvom pomogne Amerikancu. Takođe, tu je i atipični plej Jago dos Santos, koji bi svakako imao svoju ulogu. Ako bi na sve to dodali i talentovanog Nikolu Topića, kao i prekaljene košarkaše poput Adama Hange i Nemanje Nedovića - dobili bismo jasne konture tima, spremnog da se bori za prvih 10. mesta, a možda i osam.

Miloš Teodosić
Miloš Teodosićfoto: Mehmet Murat Onel / AFP / Profimedia

Bubice u glavi Šabaza Nejpira i nekakav inat, pad forme i odsustvo duha, naterale su upravu kluba da ga zimus pošalje u Milano... To je i ključan problem Zvezde u ovoj sezoni. Njegov odlazak je značio i daleko veću minutažu Miloša Teodosića, koji je nažalost u godinama pa i ne čudi što su ga povrede ubrzo i sustigle. Cela spoljna linija, koja je koncipirana na Šabazu, pomerena je za po jednu poziciju. Pa smo tako dobili da Jago bude prvi plej, mladi Topić bačen u evroligašku vatru, nije bio fizički spreman za taj nivo takmičenja, a povreda Hange u finišu sezone takođe ne čudi, pošto se previše trošio na poziciji jedan i dva u odsustvu već povređenog Miloša Teodosića.

Nebojša Čović
Nebojša Čovićfoto: Starsport©

O tome je nešto slično govorio i predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović:

- Nemam šta da se pravdam bilo kome, Duško Ivanović je radio selekciju ekipu i određene greške. Vrlo brzo je uvideo te greške, ali neke je stvari i tada pogrešno procenjivao. Mislio je da smo pogrešili kod Bolomboja. Imao je lošu relaciju sa Nejpirom kada je Šabaz opravdano kasnio zbog porodičnih problema. Čovek se javio, imao je porodični problem, ali to se kod trenera Ivanovića malo teže prima. Bilo je predloga da se odmah raskida ugovor. Nijedan igrač mu nije nametnut niti doveden bez njegovog znanja. Ivanović je izvanredan trener i čovek, ali otišao je zbog promašene selekcije. Razmišljali smo čisto ekonomski, Nejpir je imao ugovor od dva miliona i 100 hiljada dolara. Odlučili smo da to podelimo, da pola nosimo mi, a pola Milano - rekao je Čović u emisiji " U obruču".

1 / 12 Foto: Starsport

Kada se na to doda odsustvo konstantnosti Nemanje Nedovića, Zvezda od ovoga što je napravila u Evroligi i nije mogla bolja. Pobeđivati u nizu u Evroligi nije lako, naročito kada su na programu dupla kola. Budžeti prvih šest ekipa su enormni i trkati se njima nije nimalo jednostavno. Zato svaka greška oko selekcije tima ili neželjene povrede mogu biti fatalne po ekipu i krajnji rezultat.

Na kraju dolazimo i do faktora navijača, koji uvek imaju velika i nerealna očekivanja. Isto to se odnosi na Delije ali i Grobare. Realnost tu gotovo da i ne postoji, a moraju biti svesni da navijačke ambicije često stvaraju i ogroman pritisak kod igrača.

Miloš Teodosić
Miloš Teodosićfoto: Starsport©

Timovi poput Real Madrida, Barselone, Panatinaikosa, Olimpijakosa, Fenerbahčea, Virtusa, Anadolu Efesa, Olimpije iz Milana, Monaka, pa čak i Bajern Minhena, takođe imaju visoke ambicije, ali i veće budžete od Crvene zvezde i Partizana. Samo igranje Evrolige i konkurentnost je ogroman uspeh, a ako se iz toga izrodi nešto više, onda treba biti ponosan na svoje miljenike.

Bonus video:

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.